…terima kasih penjajah…

mesti orang yang membaca terkejut dengan tajuk artikel ni kan. walaupun ini pertama kali aku berbahasa melayu dalam post yg latest ni, harap-harap mesej aku sampai la kan. Tanah Melayu telah mengalami satu detik waktu yang ‘gelap’. selama 400 tahun kita bangsa melayu dijajah. bermula dengan serangan portugis (orang yang sebangsa dengan Christiano Ronaldo), lepas tu di serang pulak belanda (mungkin kaum kerabat Van Persie kan), british pun ada hati nak tawan Tanah Melayu jugak dan akhirnya datanglah penjajah dari kalangan bangsa asia sendiri iaitu jepun. mengapa kita dijajah, mengapa Tanah Melayu begitu diinginkan mereka. adakah kita pernah cuba memikirkan mengapa tanah ini sungguh bertuah. semua kuasa-kuasa besar menjajah untuk menunjukkan kehebatan masing-masing. tapi dimana bangsa melayu ketika itu. dimana kita ketika jepun sedang bertungkus lumus membina senjata untuk menawan. adakah kita bangsa melayu sedang tidur lena. 

apabila penjajah menjajah Tanah Melayu, wujud kesedaran dalam kalangan bangsa ini. lahirlah pejuang-pejuang bangsa yang bermatian-matian menjaja nyawa melaungkan kata keramat, merdeka. dari seorang yang sedang lena dibuai mimpi, menjadi seorang yang memegang parang menyelamatkan pertiwi. obrigado portugis, dank u belanda, thank you british, arigatou jepun. tanpa anda semua, bangsa ini mngkin masih dibuai mimpi. masih tercari-cari mimpi-mimpi yang indah.

kita patut bersyukur kita dijajah, bukan seperti negara jirandi utara Malaysia yang tida pernah dijajah. mereka masih mencari-cari pemimpin yang asli dan berkaliber. mereka masih tidak mempercayai antara satu sama lain. sedarlah kita wahai bangsa malaysia. berterima kasihlah kamu kepada tuhanmu tak mngira agama, kerana kita lahir dibumi malaysia.

Advertisements

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: